ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

 

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ!

1. Τρωτε ποικιλια τροφιμων.

2. Βασιστε τη διατροφη σας σε πολλα τροφιμα πλουσια σε υδατανθρακες.

3. Απολαυστε πολλα φρουτα και λαχανικα.

4. Διατηρηστε υγιες σωματικο βαρος και νιωστε καλα.

5. Τρωτε μετριες μεριδες-μειωστε καποια τροφιμα,μην τα αποκλειετε

6. Τρωτε συχνα γευματα.

7. Πινετε πολλα υγρα.

8. Κινηθειτε.

9. Να θυμαστε η ισορροπια ειναι το παν!

10. Ξεκινηστε τωρα! Και καντε τις αλλαγες σταδιακα.

 

 

Συμβουλές σωστής διατροφής για  την Πρωτοχρονιά και τις επίφοβες διατροφικές επιλογές στo ρεβεγιόν!

 

Ποτέ μη μείνετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε όταν θα βγείτε έξω, γιατί αυτό θα σας κάνει να φάτε με λαιμαργία και σε μεγάλες ποσότητες.

Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα τύπου σνακ, (πχ: μια σαλάτα, ένα γιαούρτι με δημητριακά), πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκεκλημένοι.

Μασάτε την τροφή σας αργά και καταναλώνετε μικρά γεύματα (4-6) για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ:

1 ποτήρι σαμπάνια – 170 θερμίδες

1 ποτήρι τζιν και τόνικ – 165 θερμίδες

1 ποτήρι κρασί – 90 θερμίδες και αν είναι γλυκό 150 θερμίδες

Επίσης να θυμάστε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου διαίτης για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων. Ακόμα μην ξεχνάτε να πίνετε και αρκετό νερό.

Σε μπουφέ γεμίστε το πιάτο σας μια φορά, συνοδεύεστε το με σαλάτα και καταναλώστε το χωρίς βιασύνη.

Και όσο για το επιδόρπιο......αναρωτηθείτε εάν πραγματικά το χρειάζεστε και αν ναι τότε καταναλώστε το με μέτρο, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή ακόμα και μια δίπλα ή ακόμα φρουτοσαλάτα ή πάστα με φρούτα.

Διατηρείστε ένα ημερολόγιο διατροφής με το να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο τρώτε, πότε το τρώτε και γιατί το τρώτε και αν μια μέρα έγινε κατάχρηση μπορείτε να προσέχετε περισσότερο την επόμενη.

Περπατήστε στην αγορά, χορέψτε…..απλά κινηθείτε!

 

 

 

Υγιεινή διατροφή ενάντια (και) στην οικονομική κρίση

 

Γίνετε ευρωπαίοι: μην παρεξηγήσετε την πρόταση. Τα πάντα για πιο οικονομικές αγορές (και στα τρόφιμα) ξεκινούν από τον προγραμματισμό. Θα βοηθηθείτε πολύ αν γνωρίζετε τι υπάρχει στο σπίτι και φτιάξετε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε πραγματικά. Έτσι θα αποφύγετε να ψωνίσετε περισσότερες ποσότητες ειδικά νωπών τροφίμων.

Καλό είναι να πάτε για ψώνια ήρεμοι και χωρίς να πεινάτε. Το άγχος, η νευρικότητα και η πείνα είναι κακοί σύμβουλοι. Θα παρασυρθείτε και θα εκπλαγείτε όταν δείτε στο ταμείο ότι το μισό καλάθι γέμισε με μπισκοτάκια και αναψυκτικά!

Να είστε στο κλίμα της εποχής. Σε ότι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά ακολουθείστε την εποχικότητα. Τα προϊόντα θα είναι πιο φτηνά και δεν θα είναι επιβαρυμένα με αυξητικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη ανάπτυξη τους.

Δείτε τους καταψύκτες. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι κατ’ ανάγκην κατώτερης ποιότητας. Μπορείτε να αγοράσετε κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά. Είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή, είναι φθηνότερα από τα φρέσκα και με τις τεχνικές της άμεσης κατάψυξης διατηρούν μεγάλο μέρος της φρεσκάδας τους.

Νηστέψτε! Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι με τη νηστεία θα σώσετε την ψυχή σας, σίγουρα όμως αν καθιερώσετε να νηστεύετε μία φόρα την εβδομάδα θα ανακουφίσετε την τσέπη σας κάνοντας καλό και στον οργανισμό σας. Έτσι, μπορείτε 1-2 φορές την εβδομάδα να μη φάτε κρέας και να προτιμήσετε τροφές φυτικής προέλευσης που είναι καλές πηγές πρωτεΐνης όπως τα όσπρια. Μπορείτε κάλλιστα (αν σας πέφτει βαριά η ‘καθαρόαιμη’ νηστεία) αυτές τις μέρες να συνοδέψετε τα γεύματά σας με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή με αυγό βραστό. Αυτομάτως θα έχετε θρεπτικότατα γεύματα χαμηλού κόστους.

Ετοιμάστε σνακ από το σπίτι. Λόγω της κρίσης μπορείτε να επιστρέψετε σε παλαιότερες εποχές, τότε που οι εργαζόμενοι έπαιρναν το κολατσιό τους από το σπίτι, αντί να το αγοράζουν απ’ έξω, γλιτώνοντας χρήματα. Οι πιο εύκολες λύσεις είναι να φτιάξετε σάντουιτς και να παίρνετε μαζί σας και φρούτα. Αν φοβάστε ότι τα φρούτα θα αλλοιωθούν στη μεταφορά προτιμήστε αποξηραμένα, όπως σύκα και δαμάσκηνα. Είναι πιο γλυκά και ανθεκτικά!

Επιστρατεύστε τη φαντασία σας. Έτσι, μπορείτε μέρος των λαχανικών που περίσσεψαν όταν φτιάχνατε τη σαλάτα σας το μεσημέρι να τα χρησιμοποιήσετε για το σάντουιτς που θα πάρετε στη δουλειά την άλλη μέρα ή για μια ζεστή χορτόσουπα που θα ετοιμάσετε το ίδιο βράδυ. Επίσης αν τελικά αποτύχατε στον προγραμματισμό και αγοράσατε πολλά περισσότερα φρούτα που κοντεύουν να χαλάσουν, πριν προλάβετε να τα φάτε, μη στενοχωριέστε. Δοκιμάστε να κάνετε μια σπιτική μαρμελάδα!

Η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει τους συντριπτικά περισσότερους να επαναπροσδιορίσουν συνήθειες, αξίες, πεποιθήσεις. Δυστυχώς ο επαναπροσδιορισμός γίνεται με οικονομικούς όρους και καταλήγει, συνήθως, σε εκπτώσεις ως προς τα δεδομένα που είχαν καθιερωθεί. Η οικονομική κρίση, αν και μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θωρακίστε τον εαυτό σας ξεκινώντας από τη διατροφή σας. Κάντε μια επιστροφή στο παρελθόν, υιοθετείστε τις αρχές της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής. Η υγιεινή ελληνική διατροφή δεν είναι μια ‘lifestyle’ πρόταση που την εφαρμόζεις αν σου περισσεύουν χρήματα, είναι ένας τρόπος ζωής που σου επιστρέφει χρήματα και σου δίνει υγεία.

 

 


Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode